Welkom bij de nieuwe huisartsenpraktijk

Van onboarding tot online ‘matchmaking’ à la Tinder

In oktober 2022 opent in Hondsrugpark een innovatieve, toekomstgerichte huisartsenpraktijk. Een samenwerking van Stichting GAZO en de afdeling Huisartsgeneeskunde van Amsterdam UMC. Huisartsen Sanne Rekers en Karen Bloemendal brachten 23 maart een groep inhouds- en ervaringsdeskundigen bij elkaar voor een creatieve denksessie. Huisartsen, fysiotherapeuten, onderzoekers, zorgvernieuwers, bestuurders, zorgverzekeraar en de kwartiermaker Hondsrugpark brachten vol enthousiasme hun meest absurde én  realistische ideeën in.

 

Hoe creëren we een ‘gezondheidshub’ (gezondheidsbeweging) in Hondsrugpark? Bedenk een zo absurd mogelijk idee!

Dat was na een korte introductie van de Inspiration Company over creatief denken de 1e vraag waar het betrokken en enthousiaste gezelschap van ruim 30 personen in subgroepen mee aan de slag ging. ‘Alles wat gezond is, is gratis, alles wat niet gezond is wordt 500 % belast. Dokters zijn niet meer nodig, geen vlees de wijk in. Als je niet de trap neemt,  gaat je huurprijs omhoog’. Na het rouleren van de absurde ideeën was de schone taak aan de volgende groep om van het absurde idee tot een realistisch idee te komen. Dat resulteerde onder andere in een smartwatch voor iedere bewoner als welkomstcadeau, waarmee bewoners punten kunnen sparen bij gezond gedrag (stappen). Deze kunnen zij vervolgens omzetten in gezondheidsvouchers voor bijvoorbeeld de sportschool of de supermarkt in de wijk, of voor verlaging van de zorgpremie. Een fysieke omgeving (in de wijk èn het gezondheidscentrum) waarbij gezond gedrag wordt beloond helpt daarbij, zoals het bekende voorbeeld van de pianotrap.

 

 I wish…

Tijdens een ‘I wish’ oefening mocht iedereen roepen wat zijn/ haar ideale situatie zou zijn als klant van de nieuwe huisartsenpraktijk. Dit leverde een waslijst aan concrete wensen op, zoals:

  • Tijd om het goede gesprek te voeren (van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag);
  • De inzet van gezondheidsambassadeurs en peersupport in de wijk;
  • Een aantrekkelijk aanbod van gezonde groepsactiviteiten in het centrum (vanuit een brede blik op gezondheid);
  • Voor 80% van je vragen je huis niet hoeven te verlaten. Als je ziek bent kun je in thuissituatie geholpen worden (digitaal en/of fysiek) en voor gezondheid ga je naar het centrum.

 

Een  huisartsenpraktijk zonder wachtkamer?

Een andere oefening om het creatief denken te stimuleren was een  element weg te halen uit het rijtje kenmerken van een huisartsenpraktijk anno 2022. Hoe ziet een huisartsenpraktijk zonder huisartsen eruit? Of zonder wacht- of spreekkamer? Een huiskamer, beweegkamer en mindfulness-kamer waar je op een scherm al dan niet met hulp van de gastvrouw/heer jezelf met je hulpvraag aanmeldt en antwoord krijgt of een praktijkondersteuner naar jou toekomt met de huisarts of een specialist als 2e hulplijn. Als patiënt heb jij alle informatie bij je die relevant is voor je hulpvraag… Gedachtenspinsels die kunnen inspireren bij het opzetten van een nieuwe huisartsenpraktijk en gezondheidscentrum.

 

Persoonsgerichte zorg

De uitdaging is echt vraaggestuurd hulp te verlenen. Zo heeft Tony, een 35 jarige expat uit Zuid-Afrika die veel werkt en bijna alles digitaal regelt een hele andere ideale huisartsenpraktijk voor ogen dan Rita die al wat ouder is, vereenzaamd en niet digitaal vaardig is. Een praktijk waarbij digitaal contact net zo vanzelfsprekend is als fysiek contact en voor wie wil een scholing in digivaardigheid. Een goede ‘onboarding’ (kennismaking/ inschrijving), het matchen van bewoners op hulpvraag en interesse à la tinder, en de inzet van ervaringsdeskundigen / buddy’s  die dezelfde taal spreken.

 

To be continued

Het was een energieke en inspirerende avond. Een bevestiging dat we op de goede weg zijn met onze ideeën over de nieuwe huisartsenpraktijk en een verrijking met concrete nieuwe ideeën. De kunst is nu een keuze te maken waarmee wordt gestart en vervolgens met de nieuwe bewoners en samenwerkingspartners in de wijk stap voor stap de nieuwe praktijk verder vorm te geven. We danken alle aanwezigen en houden iedereen graag betrokken bij het vervolg. Zo vormen we een netwerk  van meedenkers- en bouwers rondom de praktijk.

 

Meer weten of meedoen?

Wil je meer weten over onze Praktijk van de Toekomst? Heb je mooie ideeën op het gebied van Innovatie van zorg, het doen van onderzoek ernaar of scholing voor onze praktijk in oprichting? Schroom niet het ons te laten weten.

Ursula de Jonge Baas, Programmamanager Huisartsgeneeskunde Amsterdam UMC

Augie Vissers, Programmamanager Zorginnovatie, GAZO

 

Een sfeerimpressie van de avond in beeld en geluid:

Volg de nieuwe praktijk i.o. op Linkedin: Hondsrugpark Gezond

Op 3 oktober 2022 gaan we open, bezoek de website hondsrugparkgezond.nl