Chronische zorgprogramma`s

De stichting GAZO heeft en breed aanbod aan zorgprogramma`s in elk centrum voor patiënten met chronische aandoeningen. De zelfstandige huisartsen van Diemen en Duivendrecht bieden ook chronische zorg via het zorgprogramma van GAZO. In een zorgprogramma wordt de zorg voor patiënten met een specifieke aandoening zo goed mogelijk georganiseerd. De huisarts werkt hier samen met andere zorgverleners zoals praktijkondersteuners en diëtisten, fysiotherapeuten of podotherapeuten. Voor de volgende aandoeningen is er een specifiek aanbod ontwikkeld.

 

COPD - zorg

COPD is een chronische (langdurige) longziekte waarbij uw longen ontstoken zijn en de functie verminderd is. Daardoor gaat ademen moeilijker, heeft u minder energie en minder zuurstof. Normale activiteiten kunnen lastig worden, zoals aankleden, traplopen of boodschappen doen. Patiënten met COPD zijn vatbaarder voor infecties. COPD is niet te genezen. Met medicijnen, een gezonde levensstijl en structurele zorg is er wel kans op verbetering. De praktijkondersteuner kan u daarbij helpen.

 

Het belangrijkste doel is hier verdere schade aan de longen te voorkomen, de situatie en klachten te blijven monitoren en te zorgen voor een passende behandeling.

Diabetes - zorg

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat suiker uit het bloed door het lichaam wordt opgenomen. De alvleesklier produceert dit hormoon. Bij diabetes werkt de alvleesklier niet goed meer. De alvleesklier maakt te weinig of soms helemaal geen insuline meer aan. Suikers uit voeding hopen zich daardoor op in het bloed. Diabetes wordt daarom ook wel suikerziekte genoemd.

Het ophopen van suikers in het bloed geeft klachten als:

  • Dorst
  • Vermoeidheid
  • jeuk,
  • veel plassen
  • slecht genezende infecties en wonden

 

Diabetes is een chronische ziekte. Diabetes is niet te genezen. Met een gezonde levensstijl en de juiste zorg kunnen de lange termijn gevolgen van diabetes worden beperkt of voorkomen. De praktijkondersteuner kan u daarbij helpen.

Hart- en vaatziekten

Veel mensen krijgen te maken met hart- of vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte, of hebben een verhoogd risico daarop. Belangrijke risicofactoren voor het krijgen van hart- of vaatziekten zijn bijvoorbeeld:

 

  • roken
  • hoge cholesterolwaarde
  • ongezond voedings- en leefpatroon
  • hogere bloeddruk

 

Met behulp van medicatie, structurele controles en leefstijl coaching begeleidt de praktijkondersteuner u bij het onder controle houden of voorkomen van hart- en vaatziekten.